Adsense-top

ВНИМАНИЕ! Земите в Панчарево са в опасност

Резултат с изображение за изображения панчарево

Казусът е издигнат от Карлос Контрера, общински съветник в София от ВМРО. Той споделя, че след броени дни, на 18 май общинският съвет в София планира да вземе съдбоносно решение, което ще национализира хиляди декари земя в апетитния район "Панчарево".
Запланувано е това да стане с официален доклад на заместник-кмета по екологията към Столична община, който ще съдържа предложение около настоящия резерват "Бистришко бранище" в планина Витоша да бъдат създадени още две допълнителни зони - преходна и буферна. Целта е "Бистришко бранище" да бъде включен в Еко програмата на ЮНЕСКО "Човекът и биосферата".
Контрера споделя, че поискал спешно становище от официалните органи, т.к. липсва достатъчно информация, която да показва как ще бъдат разпределени новите територии и как това ще се отрази на планината и на хората, които живеят в района. Според него липсват категорични анализи съпътстващи документа, а всичко се базира единствено на предположения и произволни мнения. Контрера също така смята, че всичко това прикрито зад "еко защита" е всъщност отнемането на апетитните имоти на хората по официален път.
Ето становището на съветник Карлос Контрера:
„Докладът се появи изневиделица. Предлага се създаване на някакви буферни и преходни зони. Но няма и една дума къде точно са те, колко са по площ, какво ще се случи с тези зони, какво ще могат, респективно няма да могат да правят собствениците. С други думи общинските съветници трябва да дадат съгласие за нещо неопределяемо, за бъдещо несигурно и неясно събитие. Това създава възможност за огромни злоупотреби, корупция, прокарване на всякакви интереси. Когато разрешаваш и даваш съгласие за нещо без да определиш параметрите, съвсем ясно е, че отваряш широко вратата за злоупотреби. Повтарям, става дума за имоти, които са в границите на район „Панчарево“, дори за цели населени места. Предлага ни се едва ли не да национализираме имотите на хората, парцелите им, нивите им, даже къщите им и да ги подчиним на едни неясни правила. Резултатът ще бъде липсва на всякаква възможност хората да си ползват собствеността. В същото време ще се водят собственици и ще плащат данъци. Това е т.нар. гола собственост – притежаваш, но нищо не можеш да я правиш. Според мен това е рисков ход. Нужно е подробно обсъждане, ако щете и допитване. Прави се и нещо друго – т.нар. буферна зона може да обхване почти цялата туристическа зона, което значи, че и сегашните писти на Витоша няма да могат да се ползват, а това значи още разруха и съсипия на туристическите бази. Любопитно ми е какво ще обясняваме на столичани, ако стигнем до там и последната работеща писта да стане неизползваема. Резерватът „Бистришко бранище“ ще си остане резерват с или без това решение, но явно някой иска да създаде буферни и прилежаща зони, за да блокира цялостното развитие в тази част на Витоша и в целия район „Панчарево“. Да бъде ясно – спорът не е за резервата, той ще си остане такъв занапред и няма сила, която да промени това, но тези буферни и прилежащи зони са измислени, за да обслужат нечии интереси, които слагат прът пред развитието на Витоша. Така ще стане, че и една улица, един път няма да може да се ремонтира, ако това се приеме.
Този ход, това предложение може да блокира за още неопределено време плана за управление на Витоша. А това означава безвластие, безвремие и още по-лошо бъдеще за планината.
Някой е заложил доста пари в тези т.нар. биосферни резервати. Утре ще решат да ни сложат и бариери на Княжево или на Бояна и да ни събират и туристическа екотакса за ходене по пътеките, защото някой е решил, че туристите пречим на растежа на мъха по дърветата. Има една група хора – те жалят да овладеят контрола върху Витоша, да я ползват за частни интереси, а обикновеният гражданин да бъде отблъснат от планината. Смехотворно е да ме убеждават, че като правят научни изследвания в буферната или в преходната зони (в които могат да попаднат и пистите, и къщите на хората в панчаревските села) ще развият Витоша. Има една група, малобройно, но пък креслива и медийно подплатена, която има интерес Витоша да не се развива, там да не се случва нищо, а те да печелят проект след проект със съмнителни научни стойности, но пък със завидни финансови такива.“

Източник: http://spodeli.eu