Adsense-top

Челен сблъсък! Борисов отвърна на Радев: Ще купуваме изтребители, когато сме готови!

Резултат с изображение за изображения борисов радев

Ще купуваме нов изтребител, когато станем готови. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов.
 „Тази армия само от изтребители ли се състои? Преди една година президентът Радев като командващ на ВВС казваше, че МиГ-овете трябва да се ремонтират, защото могат да карат до 28-а година. Нали това са негови думи? Затова тогава, изпълнявайки неговите желания, разчитайки на неговата най-висока компетентност в тази тема, одържавихме миналия петък „Авионамс“. Сега ще вложим още 15 млн. лв. в завода да го дооборудваме и да може всякакви ремонти на МиГ-29 и СУ и на хеликоптерите ни да бъдат правени там", каза министър - председателят.
 "Когато всичко това завърши, а това са десетки милиони, още военният министър не ми е докладвал как така за 1 месец толкова бързо избраха „Грипен“, след като бяха сменени всички военни експерти“, заяви Борисов и подчерта, че иска да го разгледа, защото това е 1,5 млрд. лв. на данъкоплатците.
 „Чувал съм от президента Радев да говори и за пенсии да се повишат, чувал съм го и за инвалидите да говори да се повишат възнагражденията им. Чувал съм за всичко да говори, че трябва да се повишат възнагражденията. Освен това, ген. Боцев казва, че сухопътните войски са в окаяно състояние и за тях трябва. Адмиралите казват, че нямат кораби и ги заливат с бетон, за да не потъват подовете. И за тях трябва. Вместо да се говори така и да се създава някакво напрежение, правилното е да се съберем и да кажем, че разполагаме с толкова пари и до 2023 г. трябва да ги вложим в техника. Нали ще има КСНС, ще ги изговорим тези неща. Трябват милиарди за военните, от къде да ги вземем. Трябва да кажем, че се спира това, това и това или трябва да се даде тук, тук и тук и всички да понесат отговорност за това“, добави премиерът.
 „Освен това самолетът не е най-важното в една армия, а сухопътните сили. Не само за бронираните машини, и за флота, и за авиацията. Това са 3 рода войски. Трябва така да се планират парите, че от 2023 г. всичко това да стане факт. Самолетите трябва да са последни“, каза още Бойко Борисов.
 На срещата на върха на НАТО в Брюксел Румен Радев влезе в задочен спор с премиера по отношение на новите изтребители.
 Президентът разкритикува Борисов заради ежедневна смяна на позиции и приоритети от страна на правителството, което не работело в интерес на сигурността на България. "Има решение на парламента и когато тези решения се подкопават от други институции, това означава, че подкопаваме изобщо институционалността в България. Очаквам наистина сериозен дебат по тези важни теми", заяви Радев.
 В едно от последните си заседания служебното правителство одобри офертата на шведската компания "СААБ" за изтребителите "Грипен" като най-изгодна от предложенията за нов тип изтребител за нуждите на армията. Процедурата стартира, след като през 2016 г. парламентът одобри проектите на Министерския съвет за инвестиционни разходи за придобиване на съвременни многоцелеви изтребители и патрулни кораби.
 "Освен това, генерал Боцев казва сухопътните войски са в окаяно състояние и за тях трябва, адмиралите казват нямаме кораби – заливаме ги с бетон, за да не потънат – и за тях трябва. Вместо да се говори така и да се създава някакво напрежение правилното е да се съберем и да кажем разполагаме с толкова пари и до 2023 г. трябва да ги вложим в техника”, каза Бойко Борисов.
Според него на КСНС това трябва да се обсъди. „Трябват милиарди за военни, откъде да ги вземем? Трябва да кажем спираме това, това и това и всички да понесат отговорност за това. Само за препоръки и аз знам, че е хубаво нещо. Освен това самолетът не е най-важното в една армия, сухопътните сили са. Трябва така да се планират парите, че до 2023 г. всичко това да стане факт. Самолетите трябва да са последни”, смята премиерът. 
Борисов заяви още, че за бившето военно НДК са били хвърлени десетки милиони и било оставено да се разруши. „С доста усилия и воля сега сме създали една сграда, която се обзавежда в момента по всички изисквания на съдебната власт. Надявам се септември сградата да е готова и веднага щом преместим съдиите и прокурорите съдът, който е до Радиото, който е в окаяно състояние, в рамките на една година да го приведем във вид, за да създадем максимално добри условия на магистратите”, каза още Борисов.

Източник: Епицентър.бг