Adsense-top

Манолова: "Решението на ВКС за парното е несправедливо, но трябва да се уважава"...дали?

Резултат с изображение за изображение мая манолова

Решението на Върховния касационен съд (ВКС) относно парното е несправедливо спрямо българските граждани, заяви в Русе националният омбудсман Мая Манолова.
По нейно искане Гражданската колегия на ВКС трябваше да се произнесе кой закон се прилага в съдилищата при отсъждане за отношенията между топлофикациите и потребителите - Законът за енергетиката или Законът за защита на потребителите. Според тълкувателното решение на ВКС собственикът на апартамент не може сам да се откаже изцяло от парно и да не плаща за общи части, а това решение се взема с мнозинство от 2/3 от етажната собственост за всички жилища. Върховните съдии не са открили противоречие между двата закона.
„Аз смятам, че решението е и необосновано, но в крайна сметка всички сме длъжни да уважаваме съдебните решения и да ги изпълняваме, така функционира демокрацията и правовата държава. Но аз като омбудсман отговарям за защитата на правата на българските граждани, а техните проблеми с монополистите „Топлофикация“ са най-големи, това са най-големият брой жалби. ВКС не е намерил противоречие между двата закона, но това не значи, че тези закони, и по-специално Законът за енергетиката са справедливи спрямо българските граждани, заяви Мая Манолова.
„Следващата ми стъпка е да напиша една препоръка до МС и персонално до министъра на енергетиката за промени в закона, така че да бъдат защитени потребителите срещу издевателствата на топлофикациите. Ако не са готови да отменят такса сградна инсталация, да напишат текстове, според които изчисляването на таксата да бъде по-справедливо и хората да плащат минимални размери, а не огромните суми, които плащат сега, мръзнейки, и без да искат да имат нищо общо с Топлофикация“, каза още Манолова.
Според омбудсмана и тя, и предшественикът й са изпробвали всичко възможно в този казус – сезирали са Конституционния съд, Върховния касационен съд, еврокомисаря по защита на потребителите, парламентарните комисии, ДКВР. Единствената институция, която може да промени този закон в интерес на гражданите, остава Народното събрание.

Източнк: Епицентър.бг