Adsense-top

Рейтингът на Путин сред избирателите достигна исторически максимум


Рекорден брой руски граждани с право на глас биха подкрепили Владимир Путин, ако в неделя имаше избори за президент, съобщи социологическият институт "Левада център".

Според данните, цитирани от телевизия "Дождь", сред избирателите, които вече са определили своя фаворит, за Путин биха гласували 82%. Като дял от всички анкетирани това са 63%.

Далеч назад остават по популярност лидерът на Либералдемократическата партия Владимир Жириновски (6%), колегата му от Комунистическата партия Генадий Зюганов (4%) и най-известният критик на Кремъл Алексей Навални (2%).

Изборите за държавен глава трябва да са на 18 март 2018 г., но рейтингът на Путин никога на е бил толкова висок година преди гласуването. През 2011 г. преди изборите в негова подкрепа се обявиха 68%, а преди изборите през 2008 г. - 43%.

В анкетата 9% са отговорили, че няма или не знаят дали ще отидат до урните, а 5% - че ще гласуват, но не са определили още за кого.

Новото проучване на "Левада център" показва още, че 66% биха искали да виждат Путин в Кремъл и след 2018 г., докато всеки пети (20%) отговаря отрицателно, а 14% нямат мнение. Повече от половината (56%) са убедени, че до изборите няма достатъчно време да се появи силен конкурент. Такава вероятност допускат над една четвърт (26%), а още 18% се затрудняват за отговорят.

Путин още не е обявил дали ще се кандидатира за разлика от Жириновски, Навални и Григорий Явлински, които драпат като обезумели...

Източник: Дневник