Adsense-top

Четвъртата жена на Осама бин Ладен проговори

Осама бин Ладен през 2001 г.

Семейството на Осама бин Ладен разказва за първи път за моментът, в който лидерът на „Ал Кайда“ умира, застрелян от американски морски пехотинци, пише „Дейли Мейл“.
Амал бин Ладен, четвъртата и най-млада съпруга на мъжа, който е оглавявал списъка на САЩ с най-търсени престъпници повече от десетилетие,
описва детайлно събитията от нощта, в която мъжът и умира в книгата на Кати Скот-Кларк и Ейдриън Ливай „Изгнанието: Полетът на Осама бин Ладен“, откъс от която е публикуван в „Сънди Таймс“.
Амал, Осама и шестте им деца живеели в „сигурната им къща“ в планинския град Аботабад в Пакистан. В къщата живеели още втората жена на Осама – Хайрия, третата му съпруга Сехам и 22-годишният му син Халид.
Първата му жена Найуа се омъжва за Бин Ладен още като тийнейджърка и му ражда 11 деца, но го изоставя два дни преди атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г.
Амал бин Ладен и шестте ѝ деца от лидера на „Ал Кайда“ Осама бин Ладен:
До 23 ч. на 1 май 2011 г. след вечерята и молитвата, Осама бин Ладен бързо заспал, а четвъртата му жена била до него. Навън улиците тънели в мрак заради недостиг на електроенергия, нещо обичайно за този регион, но Амал се събудила обезпокоена, малко преди полунощ.
Чула странен шум като почукване и ѝ се сторило, че вижда сенки, които танцуват по прозорците. Звукът, който чула бил механичен, не като от буря. Въздухът и завесите започнали да се въртят.
Осама се изправил и изглеждал ужасен: „Американците идват“, казал той, задъхан.
След това се чул силен шум, а къщата се разтърсила. Двойката се вкопчила един за друг и се блъснали в балкона. „Беше нощ без луна, трудно се виждаше“, разказва Амал. Невидими за тях, на поляната пред къщата имало два американски военни хеликоптера „Блек Хоук“, а 24 морски пехотинци се втурнали към къщата.
Един от синовете на Осама бин Ладен - Хамза, който сега е на около 28 години, наскоро се закани да отмъсти за смъртта на баща си:
От балкона на втория етаж Сехам и Халид видяли приближаващите се пехотинци. Бин Ладен повикал сина си да отиде при него и още в пижама, Халид грабнал автомат АК-47, с който Амал знаела, че Халид не е стрелял от 13-годишен.
Амал и Сехам утешили плачещите деца. Всички се качили на най-горния етаж и се сгушили. Чули силен взрив, когато пехотинците взривили портата на къщата.
„Те искат мен, а не вас“,
казал най-накрая Осама и призовал семейството си да слезе долу. Най-големите му дъщери Мириам и Сумая обаче се скрили на балкона, докато Сехам и Халид слизали надолу.
Омар бин Ладен (26 г.) - друг от синовете на Осама в Италия:
Омар бин Ладен Омар бин Ладен Източник: GettyImages/Guliver
На горния етаж останали Амал, Осама и малкият им син Хюсеин и започнали да се молят. Тогава Амал осъзнала, че са предадени от някой от близкото им обкръжение.
Един от пехотинците, който говорел арабски и знаел как изглежда Халид, повикал сина на Бин Ладен и когато той се обърнал, бил застрелян. Сумая и Мириам се втурнали към пехотинеца, но били притиснати към стената.
Пехотинецът Робърт О'Нийл минал покрай тях и влязъл в стаята, където Амал застанала пред съпруга си. Тя се втурнала към американеца и била простреляна от някого, тъй като в този момент влезли и други американци.
Амал почувствала раздираща болка в крака си, строполила се на леглото и загубила съзнание. След това
Робърт О'Нийл застрелял Осама бин Ладен.
1 май 2011 г.: бившият президент на САЩ Барак Обама, вицепрезидентът Джо Байдън и държавният секретар  Хилари Клинтън следят операцията в Аботабад 1 май 2011 г.: бившият президент на САЩ Барак Обама, вицепрезидентът Джо Байдън и държавният секретар Хилари Клинтън следят операцията в Аботабад Източник: ЕПА/БГНЕС
Междувременно Амал се съвзела, но знаела, че трябва да се прави на умряла, затворила очи и опитала да забави дишането си. Малкият Хюсеин, който станал свидетел на всичко, бил грабнат от един морски пехотинец, който наплискал лицето му с вода, разказва Амал.
Тя останала неподвижна, когато Мириам и Сумая са сграбчени от военните, които поискали от тях да идентифицират трупа на баща им. Първоначално Мириам казала фалшиво име, но Сумая казала: „Кажи им истината, те не са пакистанци“. „Баща ми“, казала Мириам и добавила: „Осама бин Ладен“. 11-годишната Сафия, която се криела на балкона също била хваната от морските пехотинци, които поискали тя също да каже на кого е трупът. Тя плачела истерично, но казала, че това е баща ѝ.
Хайрия, която била в коридора също била грабната от морски пехотинец, който изкрещял „Спрете да ме баламосвате! Кой е това?“. Хайрия промълвила: „Осама“. „Хей, двойно потвърждение. Имам потвърждение от детето и от възрастната жена“, казал пехотинецът, който знаел арабски.
След това морските пехотинци
издърпали трупа на Осама бин Ладен надолу по стълбите, оставяйки главата му да се удря в стъпалата.
Тялото било оставено в единия хеликоптер.
Обратно в стаята Амал прегърнала треперещия Хюсеин, докато американците взривявали другия им хеликоптер. Няколко минути по-късно тя чула виковете на съседите, които питали дали има някой, останал жив.

Източник: Daily Mail