Adsense-top

Какво да правим, когато някой ни дразни


Освен ако не сте някоя генетична аномалия, със сигурност през целия ви живот ще се сблъсквате с хора, които не ви харесват. Независимо дали това е свекървата ви или някой колега, все ще има някого, с когото не се разбирате.
Не можете да избегнете тези хора, или поне не завинаги. Ако ограничите хората, с които общувате, ограничавате само себе си. Ето някои съвети, които успешните хора използват, за да се справят с хора, с които не се разбират.
Как да овладеем гнева си?
Шест причини да търсите усамотение
1. Приемете, че не може да се разбирате с всички
Колкото и да ни се иска да се харесаме на всеки, когото срещаме, това често не се случва. Трябва да приемете, че не може да се харесате на всички и това не е лошо. Това съвсем не означава, че вие или другият човек сте лоши. Стилът на поведение например може да застане между хората, тъй като някои хора обичат да доминират, други са плахи, едни са оптимисти, а други се определят като „реалисти“.
2. Опитайте се да видите позитивната страна на нещата, които дразнителят казва
Можете да опитате и да видите как хората действат и мислят по различен от вас начин. Роднините ви може би не искат да ви намекнат, че сте глупав/а, а колегата ви може би не иска да ви саботира. Дори, ако човекът, когото не харесвате, наистина ви дразни, ако се ядосате и го покажете, това само ще направи така, че вие да изглеждате зле.
3. Бъдете наясно със собствените си емоции
Важно е да не забравяте, че емоциите ви имат значение, но в крайна сметка само вие имате контрол върху тях и върху начина, по който реагирате в различи ситуации. Един човек може да ви подлуди само, ако му позволите, затова не позволявайте на гнева ви да излезе извън контрол. Ако някой ви дразни,  понякога е достатъчно просто да се усмихвате и да кимате. Действайте учтиво и цивилизовано.
Източник: Thinkstock/Guliver
4. Не го приемайте лично и си осигурете пространство
Много често несъгласието е най-вероятно неразбиране. Ако не е така и наистина не сте съгласни с някого, опитайте се да разберете и неговата гледна точка. Опитайте се да не реагирате пресилено, защото това ще доведе до още по-силна реакция и от страна на другия човек, а това означава, че ситуацията ще ескалира бързо и ожесточено. Опитайте се да бъдете над нещата, концентрирайте се върху фактите, а не върху реакцията на другия човек. Ако имате нужда, осигурете си пространство, отдалечете се физически от въпросната личност.
5. Избирайте битките си
Понякога е по-лесно да оставите нещата. Не всичко заслужава вашето време и внимание. Трябва да си зададете въпроса дали наистина искате да се ангажирате с този човек или е по-добре да изразходвате усилията си в нещо друго.
6. Не се защитавайте
Ако някой непрекъснато омаловажава нещата, които правите или се фокусира върху недостатъците ви, не хапете. Най-лошото, което можете да направите е да минете в отбрана. Вместо това обърнете нещата към другия човек, задайте му въпроси като например какъв точно е техният проблем с това, което правите.
7. Помнете, че вие контролирате собственото си щастие
Ако някой ви лази по нервите, може да ви е доста трудно да видите голямата картинка. Но никога не трябва да позволявате на някой да ограничава щастието ви или да омаловажава успеха ви. Само вие имате контрол над чувствата си, така че не се сравнявайте с никого. Вместо това си спомнете всичките си постижения и не позволявайте на никого да взема надмощие над вас, само защото в момента ви дразни.

Източник: Independent