Adsense-top

Борисов след КСНС: Аз съм защитник на сухопътните войски, президентът - на авиацията. Няма спор!

Резултат с изображение за изображение бойко борисов

Не само, че се обединихме около предложенията му, но се проведе и много нормален, конструктивен диалог.  Това заяви след края на Консултативния съвет по национална сигурност  при президента премиерът Бойко Борисов.
 „Присъствал съм на консултативни съвети, на които не можехме да се чуем. Сега беше един нормален съвет.  Имаше смисъл и по много въпроси намерихме решение”, добави той.
 Това  беше един много нормален консултативен диалог. Обединихме се около предложенията на Радев. Беше един нормален диалог. Мисля, че имаше смисъл и по много от въпросите намерихме решение.
 Нека не изземаме функциите на парламента. В модернизацията на армията трябва да използваме иновацията, трябва да използваме разработките на учените от БАН, защото това е един голям ресурс, който държавата ще използва за отбрана до 2024 година.
 Г-н Сидеров попита президента дали ще се разсекретява и тази стенограма днес, защото бяха изнесени данни за външни заплахи и може да се разрази дипломатически проблем за страната. За това беше този съвет, за да се кажат опасенията и притесненията на службите и министрите. Президентът Радев обеща вътре, че няма да се разсекретява стенограмата от днешното заседание на КНСН, защото беше изнесена и  класифицирана информация. Ако се разсекрети, то тогава КСНС трябва да се извършват при наличието на медии, подчерта Борисов.
 „Отбранителната индустрия работи на пълни обороти. За последните 30 години никога не е имала толкова поръчки. Въпросът е да бъде използвана в модернизацията на армията”, каза още Борисов.
„Аз съм защитник на сухопътните войски, президентът – на авиацията. Ние нищо не отменяме. 2024 година е крайният срок, в който трябва да се достигне 2% от БВП. Освен това, това са търговски преговори – дали е за танкове, дали е за кораби. Фирмите, които ги произвеждат, са няколко държави.  Нямаме никакъв спор с президента, че трябват нови самолети, танкове и други, но срокът до 2-та процента е 2024 година”, коментира Борисов по повод обвиненията, че ГЕРБ играе срещу президента за изтребителите.
 Сега специалисти ще отидат в държавите, които правят самолети. И единственото условие, което ще искам да се изпълни, е да изплащаме тези самолети в следващите 20 години. Така ще могат всички войски да се модернизират паралелно. Аз например съм привърженик на сухопътните войски.
 Нищо не отменяме. 2024 година е крайният срок, в който парите за отбрана трябва да достигнат 2% от БВП на страната. Нямаме никакъв спор с президента, че трябва да се купят нови самолети, нови транспортьори и всичко останало. Няма решение за закупуване на самолети. Решението на служебното правителство е да се вземе решение.
  "Всички войски имат нужда. Имаме единодушие по въпроса. И трите рода войски трябва да се поставят едновременно и да се отложат във времето, на по-малки вноски", добави премиерът. 
По темата за КТБ и желанието на президента да се разсекрети стенограмата от 2014 година, премиерът заяви, че стенограмата ще се отвори, но не знае кога
 Президентът Радев се радва на едно прекрасно отношение от всички, които бяха на съвета. Само като си спомня какви номера правиха на президента Плевнелиев и какво беше отношението към него по време на тези консултативни съвети, подчерта Борисов.
 Службите не са представяли информация колко служители на турското министерство на религията работят тук
 „Службите не са представяли информация колко служители на турското министерство на религията работят тук, парламентът ще приеме Закон за вероизповеданията“, каза Бойко Борисов след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.
 На въпрос дали службите са представили доклад за актуализирана информация колко служители на турското министерство на религията работят на територията на България, Борисов отговори, че няма такъв документ.

 По думите му е правилно държавата да направи така, че да може да обучава религиозни дейци, както Семинарията обучава български духовници. „Парламентът има много работа да свърши в тази посока, както сме обещали в темата за безопасност да движението по пътищата“, допълни министър-председателят. На въпрос кои закони ще се променят, така че законовата рамка да не позволява намеса на чужд държави във вътрешните дела, Борисов поясни, че това е работа на парламента.

 „Тъй като в момента те ще коментират Закон за вероизповеданията, Изборен кодекс, Закон за българското гражданство. Нека да не изземваме функцията на парламента“, коментира Борисов. Попитан дали българската отбранителна индустрия ще работи на пълен оборот, той поясни, че тя и сега го прави.
 „Никога в последните 30 години не е била толкова ангажирана с толкова много поръчки. Въпросът е в модернизацията на армията. Да използваме иновациите, учените, които в БАН по тази тема са направили едни страхотни разработки да бъдат произведени в България“, каза той. По думите му това е един огромен финансов ресурс, който българската държава трябва да заделя, а по този начин ще има и работни места.


Източник: Епицентър.бг