Adsense-top

23-годишният Салман Абеди е нападателят в Манчестър, бил известен на британските власти


Извършителят на самоубийствения атентат в Манчестър е бил известен на британските власти преди атаката, съобщава "Труд" като се позовава на CBS News. Съгласно тяхната информация, името на терориста е Салман Абеди, на 23 години.
По-рано британската полиция арестува друг 23-годишен мъж във връзка с терористичното нападение, което бе извършено след концерта на поп звездата Ариана Гранде на стадион „Манчестър Арена“ в понеделник вечерта. Отговорност за атентата, при който загинаха 22 души, а близо 60 бяха ранени, пое групировката „Ислямска държава“.
Абеди е роден през 1994 г., а родителите му са либийци, избягали от режима на Муамар Кадафи. Според „Ройтерс” терористът е пътувал до Манчестър от Лондон с влак. Майка му, Самиа Табал, е на 50 години, баща му Рамадан Абеди е офицер по сигурността, и двамата са родени в Либия. Имат трима сина и една дъщеря. 
Още преди името на Абеди да стане известно множество членове на либийската общност в южен Манчестър се чудеха дали атентаторът не е някой от техните - някой от младите мъже, които отишли да се бият през 2011 г. в революцията в Либия, някои от тях се върнали вкъщи травматизирани, ядосани и неспокойни.
Но никой не е подозирал Абеди - те го описват като леко отнесен, благочестив млад мъж, който винаги е уважавал по-старите хора. "Салман? Учуден съм", казва един от членовете на либийската общност пред "Гардиън". "Той беше толкова тихо момче, винаги много уважителен. Брат му Исмаил е по-буен, но Салман винаги беше тих. Толкова е невероятно, че човек като него е направил това." Бащата на Салман се смята, че е в момента в Триполи. "Той идва и после се връща между двете места", обяснява приятел не семейството.
Атаката беше извършена във фоайето на залата на стадион "Манчестър Арена" в края на концерта на американската певица Ариана Гранде. Тя е идол на деца и тийнейджъри, затова и залата е била пълна главно с младежи.
На практика предизборната кампания във Великобритания беше прекратена. Всички партии без изключение отмениха проявите, които бяха насрочили за днес. Рано преди обяд, преди да пристигне в Манчестър, Тереза Мей разговаря с Джереми Корбин, лидер на лейбъристката партия и се договориха да не провеждат кампания днес.
След като разговаря с ръководството на полицията в Манчестър, Тереза Мей отиде в специализираната детска болницата, където са част от пострадалите.

Източник: Гласове