Adsense-top

Малко или много са 23 милиона лева неплатени заплати


Работодателските организации не са съгласни с промените в 7 закона, които внасят омбудсмана Мая Манолова и КНСБ, за защита на работниците. Пред временната комисия за неизплатените навреме заплати, синдикати, работодателски организации и омбудсманът Мая Манолова обсъдиха законопроекта за защита на работниците, който беше внесен в парламент от Манолова и КНСБ, съобщи БНТ.
Според работодателите има проблеми с неизплащането на трудови възнаграждения у нас, но не са съгласни с подхода, който предприемат омбудсманът и синдикатите. Най-оспорван беше въпросът за Фондът за гарантиране на вземанията. В момента стойността му е 250 млн. лева. А за 2016 г. от него бяха заплатени само 2 млн. лева на работници или само 1 %. Тези, които не бяха получили трудовите си възнаграждения, бяха ощетени.
"Тази епидемия, която не съществува обаче и според синдикалната страна, ние имаме шанс с подобни мерки да я превърнем в реална. Неизплатените за миналата година възнаграждения, на забавените за миналата година възнаграждения, са 23 милиона лева, платените възнаграждения са над 3 милиарда лева", каза Ивелин Желязков, АИКБ.
"Малко или много са 23 милиона лева неплатени заплати? Е ли е това проблем, или не е проблем? На тези 23 милиона лева отговарят по данни на Инспекцията по труда 57 хиляди работници за 2016 със забавени и неплатени заплати", каза в отговор Мая Манолова.
"Аз разбирам колегите. Аргументите им са ясни като се изхожда от каква страна са. Обикновено се използва тоя подход, недейте, щото ще настъпи Содом и Гомор! Проблем има и проблемът трябва да бъде решен - иначе той отново и отново ще се връща и незнайно кога ще ни удари по главата!", каза на свой ред Чавдар Христов от КНСБ.

Източник: Гласове