Adsense-top

Как бе одобрена сделката за изтребителите през лятото на 2016 г.

Резултат с изображение за изображения изтребители


Военната ни авиация да се сдобие с нов тип многоцелеви изтребители от 2018 г. Това решение беше взето от мнозинството в 43-ото Народно събрание на 2 юни 2016 г. Купуването на новите самолети за ВСС беше одобрено със 123 гласа „за” от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ДПС, АБВ и Български демократичен център. Решението бе подкрепено от един депутат от БСП и независимите народни избраници.
 Тогава началникът на генщаба ген. Константин Попов, сега депутат от ГЕЛБ, определи одобрените от парламента два стратегически проекта за модернизацията на армията като изключително важни като идея и разбиране на нашите отговорности, че мислим в дълбочина. "Това са само два проекта, но те са всъщност отношение към българската армия", убеден бе началникът на отбраната. Става дума за няколко нови многоцелеви изтребители и за строежа на нови кораби за морския флот.
Константин Попов коментира мненията, че проектът за авиацията е твърде скъп и обясни, че проектите наистина са скъпи, но по думите му "колкото повече чакаме, толкова по-скъпи ще бъдат, защото технологиите се развиват и изискванията към съвременните самолети стават все по-големи. Ние сме информационно общество, в което армията не може да работи с аналогова техника. Заложените цифри за рамка, в която можем да се движим, но не можем да я надвишаваме", категоричен бе ген. Попов, който отбеляза, че процедурите ще преминават под засилен контрол за всяка цифра. Нещо повече, тогава ген. декларира, чеочаква  през 2018-2019 година да бъдат получени първите бойни самолети.
 Днес става ясно, че „армията не е само самолети“ и че руските МИГ-ове могат още да се използват, особено след като държавата си върна контрола над „Авионамс“.
 Какво предвиждаше одобрената стратегия за покупката на нови многоцелеви изтребители?
 Закупуването им трябваше да стане на два етапа, като през първия пристигнат първите 8 самолета, а през втория - останалите 8. Одобреният от депутатите проект предвиждаше доставките на първата порция летателни машини да стане между 2018 г. и 2021 г. За тях ще се платят 1,5 млрд. лв., в която сума влиза и пълното въоръжение, оборудване и обучение. Останалите 8 самолета трябва да дойдат до 2023 година.
 Шортлистата е за три оферти - за втора ръка Ф-16 от Португалия, но с логистичен пакет от САЩ, за нов Грипен от Швеция и за Юрофайтър от Италия. След одобрението на проекта за модернизация се планираше изпращане на т.нар request for proposal, което ще се направи и до трите държави, разказаха ръководни кадри. След това ще се чака отговор с предложения между 3 и 6 месеца, от които ще бъде отсято най-доброто.
 Паралелно с доставката на нов тип изтребители трябваше да върви и пенсиониране на сегашните ни МиГ-29, чийто живот изтича до 2030 г. Проектът предвиждаше предварително редуциране на бройката им от 15 на 8. „Всички суперлативи за МиГ-29 бяха верни, но вече са в миналото. Днес този самолет не може да бъде използван”, категоричен бе през 2016 г. зам.-шефът на комисията по отбрана полк. Валентин Радев, който сега е министър на вътрешните работи.
 За корупционен заряд около сделката заговориха от БСП и независимият Георги Кадиев. 43-ото Народно събрание одобри и втория проект за модернизация в армията - за придобиването на два бойни патрулни кораба за 820 млн. лв. За него обаче подкрепа не дадоха от ПФ, въпреки че пуснаха този за самолетите. "Работим на парче, запълваме дупки", заяви тогава Красимир Каракачанов- в момента военен министър. Според него трябвало да се извадят на масата планове не само за ВВС и флота, но и за пехотата, за въздушна отбрана, за ръст във възнагражденията. Едва тогава трябвало да се вземе решение какво е приоритетно. При дебатите депутатите за пореден път призоваха ръководството на МО да забърза проекта за модернизация на сухопътните ни войски.
 Една година по-късно позицията на кабинета „Борисов 3“ изглежда странна, защото се лансира версията, че вижда възможност още да се лети със старите самолети. Проектът за покупка на нови бойни самолети за армията вероятно ще бъде замразен за няколко години, след като правителството ясно даде заден ход за започването му.
 На 17 май военният министър Красимир Каракачанов даде да се разбере, че прибързано е бил обявен фаворитът за нов боен самолет. "Новото правителство ще се запознае и ще обсъди трите оферти за закупуване на нов модерен изтребител за Българската армия, допълни Каракачанов, цитиран от "Фокус". Според него офертите ще се изчислят пак и ще се видят възможностите, които има българската държава. Военният министър припомни, че става въпрос за сделка за милиард и половина лева, а при грешка обществото няма да прости на правителството. "Говорим за реална преценка, а не за трикове и смяна на експертизата", поясни още той.

Източник: Епицентър.бг