Adsense-top

Валери Симеонов 2014: Циганите да ходят в резервати
Докато Бойко Борисов се занимава с лов на нацисти на все по-ниски нива на държавното управление, буквално под самия му нос е кандидат-нацист №1, и си развява байрака, при това не от днес, и не от репликата "Бухенвалд".
Добре е да припомним какво каза през 2014 г. Валери Симеонов в едно интервю за "Тази сутрин" по бТВ (04.09.2014). Най-интересният цитат:

"Националният фронт предвижда като начало премахването на всички незаконни постройки в циганските гета и създаването с минимални средства на отделни селища извън големите населени места в пустеещ държавен фонд фургони, като бъдат обезпечени с минимално необходимите битови условия: ток, електрическо захранване, вода, общи санитарни възли и бани." И продължавам още малко: "Гореописаните изолирани селища могат да бъдат превърнати в туристическа атракция, което е масова практика в най-развитите демокрация, индианските резервати, аборигенските селища, циганските селища в Чехия и Унгария." 

По късно, тъй като стана голяма шумотевица, Симеонов започна да се отдръпва от думите си, но не и да ги охвърли напълно. В предаването "Лице в лице" от 31 октомври 2014, той казва следното:

"Водещ: Казвали ли сте някога, че циганите трябва да ходят в резерват?
Валери Симеонов: Не съм казвал. Написано е в програмата и това е като не в резерват,
а осигуряване на подслон на тези цигани, на които постройките, незаконните, бъдат
съборени. Ако искат, могат да не ходят. Никой няма да ги кара с автомати
„Калашников“ под строй в резерват. Няма такова нещо въобще. Това е изведен
фрагмент от програмата, с който спекулират т.нар. „правозащитници“, доколкото могат
да се титулуват такива от Хелзинкския комитет и разни други папагали..."

Т.е. очевидно във второто интервю се повтаря първоначалната теза - за обособяване на циганите в райони извън градовете, но просто се премахва думата "резерват" като описание на тези мерки. 
Тогава казусът беше "покрит", защото гласовете на Патриотичния фронт бяха необходими за подкрепа на второто правителство на Бойко. А и фронтът елегантно остана без министри, а се задоволи само с представители из средния ешелон. Така Бойко можеше да се прави, че няма проблем и не го подкрепят радикални партии, а Европа си затвори очите.
Но в момента Симеонов е вицепремиер. И изказванията му със сигурност са нещо много по-сериозно от снимка пред восъчна фигура или от купола на танк, с нацистки поздрав. Едното е чист майтап, а другото е съвсем сериозен коментар на действащ политик.
Въпросните тези присъстват и в програмата на въпросната партия (коалиция). В програмата за 2013 г. на НФСБ пише същото:

"НФСБ предвижда като начало премахването на всички незаконни постройки в циганските гета и създаването с минимални средства на отделни селища извън големите населени места в пустеещ държавен фонд (фургони), като бъдат обезпечени с минимално необходимите битови условия: ток, ел. захранване, вода, общи санитарни възли, бани."

То се прелива през 2014 в програмата на коалицията "Патриотичен фронт" между НФСБ и ВМРО:

"Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО предвижда като начало премахването на всички незаконни постройки в циганските гета и създаването с минимални средства на отделни селища извън големите населени места в пустеещ държавен фонд (фургони), като бъдат обезпечени с минимално необходимите битови условия: ток, ел. захранване, вода, общи санитарни възли, бани."

Има го същото и в листовката за 2017 г., като дори е придружено с обидна за циганите снимка (натиснете върху изображението за уголемяване).
Казано накратко, Валери Симеонов има последователни, а не случайни, изяви, които приличат на нацизъм. Думата "приличат" е най-точна, защото в България има и много псевдо-нацисти. Такива дето говорят много, но реално не го мислят, а просто се правят на интересно. Възможно е казусът да е и такъв. Но когато си на втория по ранг пост в правителството логично се създават нацистки притеснения за част от народа и нацистко въодушевление у друга част...

Добри Божилов
19-05-2017