Adsense-top

Премиерът бесен заради присъда срещу държавата в Страсбург за 18-годишно дело

Резултат с изображение за изображения бойко борисов


Осъдителна присъда срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург разгневи министър – председателя Бойко Борисов. На последното заседание на правителството, проведено в сряда, министрите обсъждат поредното дело, чието обезщетение трябва да бъде платено от бюджета, т.е.с парите на българските данъкоплатци.
 Министерски съвет реши да плати 4800 евро и да признае нарушение по жалбата „Златев срещу България“ за нарушено правото на справедлив съдебен процес в разумен срок по дело, проточило се 18 години. „Имам коментар, но ще се въздържа“, казва Бойко Борисов, след като правосъдният министър Цецка Цачева докладва тази точка от дневния ред.
 „18 години невъзможност да се защитят интересите на гражданина!“, посочва Цачева. Затова е нужна реформа. Хората искат справедливост и бърз съдебен процес – това е, не междуличностни войни. Осемнадесет години, накрая и ще платим 10 хил. лева…“, казва премиерът. „Производството се развива от 1991 до 2008 година. Много е важен периодът, за който става дума“, напомня министърката, намеквайки, че за първи път ГЕРБ поема управлението на страната през 2009 г.
 Публикуваме текста от дебата в Министерски съвет:
 Точка 3
Проект на Решение за одобряване на едностранна декларация по дело „Златев срещу Република България“ (жалба №19077/10) пред Европейския съд по правата на човека
 БОЙКО БОРИСОВ: Цачева.
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми госпожи и господа министри, по жалбата „Златев срещу България“ нарушението на правото на справедлив съдебен процес в разумен срок и на правото на защита за собствеността касае невъзможността за националните съдилища да разгледат гражданския иск на жалбоподателя.
 Става дума за процес, който е започнал през 1991 г. – взломна кражба на наследствен имот, задържан, осъден на първа инстанция, след това делото върнато и така – 18 години без произнасяне на присъда, с погасена по давност процедура и невъзможност за граждански иск, поради което г-н Златев съди България в Европейския съд по правата на човека.
 Предложението на Съда за приятелско споразумение е отхвърлено от него и в съответствие с политиката на Съда при гореописаните обстоятелства българското правителство има право да направи едностранна декларация, с която да приеме да заплати сумата от 4800 евро и да признае нарушение на Конвенцията. В рамките на правомощията ми предлагам Министерският съвет да приеме решение за одобряване на едностранна декларация, с която да признае нарушението на Конвенцията, да приеме да заплати на жалбоподателя предложената сума за претърпените имуществени и неимуществени вреди, разходи и разноски по делото и да поиска заличаване на жалбата от Регистъра на Европейския съд по правата на човека. Това е най-добрият вариант за излизане на България като държава от тази ситуация, с най-малко щети за държавата.
 БОЙКО БОРИСОВ: Имам коментар, но ще се въздържа.
 ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Осемнадесет години невъзможност да се защитят интересите на гражданина!
 БОЙКО БОРИСОВ: Затова е нужна реформа. Хората искат справедливост и бърз съдебен процес – това е, не междуличностни войни. Осемнадесет години, накрая и ще платим 10 хил. лева…
 ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Производството се развива от 1991 до 2008 година. Много е важен периодът, за който става дума.
 БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 3.

Източник: Епицентър.бг